,,Rogale marcińskie” nieodłącznie kojarzone są z Wielkopolską. Legenda głosi, że pewien cukiernik znalazł podkowę, którą zgubił św. Marcin, a następnie na jej kształt uformował ciasto, ozdobił je migdałami i upiekł. Tym samym doceniając dobroć św. Marcina rozdał smaczne rogale biednym.
W naszej szkole zwyczaj pieczenia rogali podtrzymała grupa uczniów uczęszczających na zajęcia świetlicowe.
Dnia 13 listopada br. pod czujnym okiem wychowawców, formowali rogale z wcześniej przygotowanego ciasta i nadzienia. Mieli okazję dowiedzieć się, jakie produkty są potrzebne do wypiekania rogali i co się dzieje z nimi w piekarniku. Wszystkim dzieciom pieczenie sprawiło ogromną radość, a zapach pysznych rogali unosił się w całej szkole.
Efekt działań kulinarnych był imponujący i smaczny, o czym mogły się przekonać nie tylko dzieci, ale również inni pracownicy szkoły.
ZOBACZ FOTOGRAFIE...